ـ آقای دکتر در اساسنامۀ انجمن 6 گروه به اسم گروههای علمی انجمن ذکر شده لطفاً کمی در این مورد توضیح بفرمائید.
اصولاً در هر زمینۀ علمی زیرشاخههایی وجود دارد که عیناً کارایی مشابه ندارند. مثلاً در مورد انجمن ماشین بینایی و پردازش تصویر روشهای پایه پردازش تصویری داریم، روشهای پردازش ویدئو، روشهای پردازش سیگنال، روشهای شناخت الگو یا بازشناختی الگو، Pattern information، Multi media Processing و غیره که هر کدام تخصصها و زمینههای خاصی را دربر دارند. در نتیجه هدف گروههای علمی این است که در زمینۀ خاصی متمرکز شوند، کسانی که علاقمند هستند را دور هم جمع کنند و فعالیّتهایی علمی را در کنار و با کمک هم با کیفیت بهتر ادامه دهند.
ـ و این گروهها هنوز تشکیل نشده اما در برنامههای شما هست, درسته؟
بله.
ـ شما عضو انجمن دیگری هم هستید، فکر میکنید این عضویتها ارتباطی بین انجمن شما و سایر انجمنها به وجود خواهد آورد؟
قطعاً. ببینید انجمنهای علمی در سطح کشور و در سطح دنیا متعددند. بعضی زمینهها بین این انجمنها مشترک هست، بعضی متفاوت، مثلا انجمنIEEE که 135 سال قدمت دارد و در ایران 40 سال و تعداد زیادی از مهندسین برق و کامپیوتر در آن عضو هستند. این یک انجمن با شمول بالا است. موضوعاتی همانند Image processing و Video Processing و یا Pattern Recognition در آن هست و هم طراحی تراشه و سختافزار کامپیوتر و نرمافزار و کنترل و مخابرات و... . در نتیجه این انجمن یک پوشش عمومی میدهد مثل دانشکدهای که ما در اینجا داریم؛ دانشکدۀ مهندسی برق و کامپیوتر که زمینههای متفاوتی را شامل میشود که همه تحت قالب کلی برق و کامپیوتر میگنجند، امّا زمینههای تخصصی همه این افراد یکی نیست. در نتیجه بستگی دارد که شما بخواهید در کدام یک از این دستهبندی ها قرار بگیرید و تحقیق کنید بر همین اساس انجمنهای مرتبط و مختلف شکل میگیرند. انجمن ماشین بینایی و پردازش تصویر خیلی تخصصی است. زیرا مجموعهای از مهندسین برق و کامپیوتر را شامل میشود که در زمینههای پردازش تصویر و ماشین بینایی فعال هستند.
ـ در این انجمن برای دانشجویان برنامهای دارید؟
یکی از زمینههایی که ما روی آن متمرکز هستیم عضویت دانشجویی و شاخههای دانشجویی است که البته این عمومیّت دارد و معمولاً تمام انجمنهای علمی چنین فعالیّتی ندارند، به این دلیل که دانشجویان از بالاترین و علاقمندترین افرادی هستند که در این انجمنها فعالیت میکند. این افراد تازه میخواهند یک زمینۀ علمی را یاد بگیرند و انرژی و علاقۀ زیادی دارند، در نتیجه فعالیّت زیادی هم میکنند و همۀ انجمنها سعی میکنند از این پتانسیل برای پیشبرد اهداف علمی و توسعۀ زمینههای تخصصی و آموزش نوجوانان و جوانان و به طور کلّی نیروهای تخصصی جامعه استفاده بکنند.
ـ من با سایر اساتید که صحبت میکردم با توجه به اینکه هر کدام در چند انجمن عضو هستند یا عضو هیئت مؤسس هستند، با نگاهی به تجربیاتشان در سایر انجمنها پیشنهاداتی در این زمینه داشتند. مثلاً جناب آقای دکتر فتحی پیشنهاد دادند که میز موقّتی در هر دانشگاه مرتبط برای عضوگیری وجود داشته باشد یا جناب آقای دکتر کبیری فرمودند که باید حتماً خبرنامهای داشته باشیم، آیا چنین برنامههایی دارید؟
بله، هر دوی اینها جزء فعالیّتهای ما هستند، نه فقط ما بلکه همۀ انجمنهای علمی. منتها در آن واحد همۀ فعالیّتها تحقق پیدا نمیکند. به تدریج که نیروها دور هم جمع میشوند و مسئولیتها تقسیم میشوند فعالیّتها شکل میگیرد. انجمن ماشین بینایی هنوز در شروع کار است. ما تازه مصوّبۀ وزارتخانه را سال پیش گرفتهایم، هنوز هیچ بودجهای از وزارتخانه به ما داده نشده در نتیجه فعلاً بالاجبار با آرامش حرکت میکنیم، انشاءا... وزارتخانه توجه بیشتری بکند و ما بتوانیم فعالیّتهایمان را گستردهتر کنیم.
ـ راجه به بودجهای که فرمودید لطفاً توضیح بدهید. در حال حاضر بودجه انجمن به چه صورت تأمین میشود؟ کمکهای دولتی؟
وزارتخانه علیرغم اینکه اعلام کرده بود بلافاصله بعد از ثبت انجمن بودجه اولیه در اختیار ما خواهد گذاشت، با گذشت یک سال هنوز بودجهای به ما داده نشده است. ما با کمکهای مالی هیئت مؤسس و هیئت مدیره انجمن را میچرخانیم.
ـ خب، پس این طور که میفرمائید اهداف بلندمدت مثل اهداء بورس و... منوط به دراختیار داشتن بودجه است. امّا در مورد اهداف کوتاه مدت چطور؟ چه کمکی به دانشجویان میتوانید بکنید؟
ما میتوانیم به دانشجویان کمک تخصصی بکنیم. زمینههای تخصصی که نیاز به کسب اطلاعات دارند، ما این اطلاعات را در اختیارشان بگذاریم، راهنمایی کنیم و سؤالاتشان را پاسخگو باشیم.
ـ اگر تحقیق و اختراعی داشته باشند چطور؟ کمکی به آنها خواهند کرد؟
این زمینه به انجمن مربوط نمیشود. اختراع در کشور مسئول دارد. جایی هست برای ثبت اختراع و همه به آنجا مراجعه میکنند.
ـ کمک برای اینکه به آن مرحله برسند؟
فعلاً بحث کمک منتفی است به دلیل نبود منابع مالی ولی در درازمدت قصد داریم منابع مالی جذب بکنیم و بتوانیم چنین کمکهایی داشته باشیم.
ـ آیا انجمن شما فقط در تهران دایر است؟
نه، سه نفر از اعضاء هیئت مدیره ما در شهرستانها هستند.
ـ دفتری هم در شهرستانها دارید؟
نه، صحبت من به معنای وجود دفتر نیست. به این معنی است که افرادی هستند که میتوانند نقطه نظرات انجمن را به آنجا منتقل کنند، سؤالات را پاسخ دهند، همکاریهای علمی را انجام دهند و سرویسی به اعضاء بدهند. دفتر ما فعلاً اینجا در دانشگاه تهران است و هنوز دفتر مستقلی نداریم. انجمنها معمولاً اگر منابع مالی داشته باشند برای خود دفتر مستقلی دایر میکنند ولی ما فعلاً در شروع کاریم، در آینده انشاءا...
ـ آیا قرار است همه اعضاء ایرانی باشند؟
فعلاً همۀ اعضاء ایرانی هستند چون ما در ایران هم هنوز فرصت جذب همۀ علاقمندان را نداشتهایم. محدودیتی برای عضویت افراد خارجی نداریم ولی فعلاٌ اهمّ و فیالاهمّ است!
ـ گردهمایی داشتید؟
کنفرانسهایی هست که هر 2 سال یکبار برگزار میشود. مجمع عمومی هم هر سال برگزار خواهد شد. قرار است مجمعی داشته باشیم که جلسۀ امسال در کنفرانس کامپیوتر برگزار خواهد شد.
ـ گردهماییها ملّی است؟
بله.
ـ منطقهای؟
فعلاً نداریم.
ـ و بنابراین بینالمللی هم که در برنامههای آتی دراز مدّت خواهد بود... لطف کنید راجع به شرایط عضویت کمی توضیح بفرمائید.
خیلی آسان است. هر کس که زمینههای تخصصیاش به زمینههای کاری انجمن و کنفرانس مربوط باشد میتواند عضو شود. زمینههایی شامل پردازش تصویر و سیگنال و ماشین بینایی و شناسایی الگو و مالتی مدیا و زمینههای دیگر که اعلام شده است. اگر شخص دانشجو باشد عضویت دانشجویی و هزینۀ آن پائینتر است و میتواند از امکانات و خدمات انجمن استفاده بکند. کسانی که فارغالتحصیل شدهاند و مشغول به کار هستند حق عضویت بالاتری دارند ولی در عوض عضویتشان هم غیردانشجویی است. البته ما به همه اعضاء مستقل از اینکه دانشجو باشند یا غیردانشجو سرویس خواهیم داد. ما در ایران تنها انجمنی هستیم که در زمینه پردازش تصویر و ماشین بینایی و شناسایی الگو فعالیّت میکنیم.
ـ لطفاً کمی راجه به خودتان بفرمائید؛ رشته تحصیلی، سوابق علمی و سمتتون؟
بنده در حال حاضر استاد دانشکدۀ مهندسی برق و کامپیوتر پردیس دانشکدۀ فنی دانشگاه تهران هستم. دوران تحصیلم را تا مقطع کارشناسی ارشد الکترونیک در همین دانشگاه گذراندم، بعد برای ادامه تحصیل به امریکا رفتم، یک نیم سال تحصیلی در زمینۀ بیوالکتریک تحصیل کردم سپس به دانشگاه میشیگان رفتم، در آنجا هم یک کارشناسی ارشد در مخابرات و کنترل گرفتم و یک دکترا در پردازش سیگنال و بیوالکتریک و بعد از آن هم در امریکا در طرحهای پژوهشی همکاری داشتم و مجری آن طرح ها بودم. در ایران هم به همین کیفیت در دانشگاه تهران در مرکز تحقیقات فیزیک نظری و ریاضیات کاربردی و همچنین مرکز تحقیقات مخابرات و همچنین در سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران در انجام طرحهای پژوهشی همکاری داشتم ولی محل استقرار بنده دانشگاه تهران بوده و تدریس در این دانشگاه.
ـ شما به صورت تخصصی در چه شاخهای از پردازش تصویر کار میکنید؟
من بیشتر در زمینه پردازش تصاویر پزشکی فعالیت میکنم.
ـ راجع به همکاریتان با انجمنهای دیگر هم میفرمائید؟
انجمن IEEE که از 20 سال پیش عضو بودم و الان هم عضو ارشد و رئیس بخش ایران هستم. در انجمن مهندسی پزشکی ایران هم فعالیّت دارم، عضو هیات تحریرۀ مجلهشان هستم. در انجمن مهندسین برق و الکترونیک مشاور مجله هستم. به هر صورت با انجمنهای دیگر هم همکاری دارم امّا مسئولیت مستقیم بنده در IEEE است و انجمن پردازش تصویر.
- شما قطعاً فکر میکنید که راه اندازی انجمن شما در ایندۀ این رشته در ایران تأثیرگذار خواهد بود.
هدف همین است که ما بتوانیم در رشد این زمینه تخصصی در ایران کمک کنیم و رشد آن را تسریع ببخشیم.
ـ آیندۀ این رشته را چطور میبینید؟
آینده خیلی روشن است. زمینهای است که ارتباطی تنگاتنگ با زندگی همۀ ما دارد. همانطور که چشمان ما و بینایی ما در زندگی همۀ ما نقش حیاتی دارد و اگر تصور بکنیم که این بینایی را از دست بدهیم چه اتفاقی میافتد در صنعت هم همین طور است، در واقع امروزه کاربردهای مبتنی بر پردازش و مرتبط با بینایی ماشین نقش اساسی در صنعت بازی میکند و روز به روز اهمیّت آن بیشتر میشود.
ـ در حال حاضر ما در ایران همگام با دنیا پیش میرویم؟
بله، تقریبا.
ـ امّا با این حال احتمالاً در بعضی زمینهها از ما جلوترند. جای خالی چه چیزهایی را در کشور احساس میکنید؟
آنها در برخی زمینهها جلوترند.
ـ مثلاً تجهیزات؟
تجهیزات یکی از همین موارد است.
ـ و صحبت پایانی جناب دکتر.
ممنونم که در این زمینه فعالیّت میکنید و امیدوارم بتوانیم در ارتقا دانش ماشین بینایی موثر واقع شویم.
شما میتوانید سایر اطلاعات در مورد جناب آقای دکتر سلطانیان زاده را در این صفحه مشاهده بفرمائید :
http://eng.ut.ac.ir/Fa/ECE/soltanian
و یا برای برقراری ارتباط با ایشان از این پست الکترونیکی استفاده کنید :
hszadeh@ut.ac.ir